La IoT o en català «internet de les coses» és un terme que potser no s’ha sentit massa en la vida general, però que està plenament present en el nostre dia a dia. Gairebé tot dispositiu amb connexió a internet, és considerat IoT. Des de mòbils, cotxes, televisors, rellotges, electrodomèstics… i fins i tot els nostres endolls intel·ligents ho estan. Però, què és realment IoT, com s’utilitza en els diferents sectors i què aporta a la indústria i fabricació?

Segons Vikipèdia:

La Internet de les coses (de l’anglès Internet of Things o IoT)[1] es refereix, en termes d’informàtica, a una xarxa d’objectes físics de la vida quotidiana interconnectats mitjançant sensors, programari i altres tecnologies per tal d’intercanviar dades amb altres dispositius i sistemes a través d’Internet.[2]

Vikipèdia

Aplicacions del IOT

Interconnectant diferents dispositius de forma automàtica i sense la intervenció de l’ésser humà per a la transmissió de dades, s’estalvia processos, s’automatitza i es pot deixar en mans de programari. Enviant aquestes dades a internet, es té una major disponibilitat d’aquestes dades, i es pot accedir a elles des de qualsevol lloc.

En la vida diària coneixem el IoT en forma de dispositius intel·ligents; el Smartphone, el rellotge intel·ligent que t’informa de les hores de son, d’activitat i de batecs de cor, el cotxe amb la predicció de falles en la mecànica o estadístiques d’ús, els endolls intel·ligents programables, l’aspirador automàtic amb mapa de la zona netejada o neveres que et fan la llista de la compra per consultar des del mòbil. Tots estan utilitzant IoT.

La part més sorprenent d’aquests dispositius? Que els pots controlar des de qualsevol lloc! Pots deixar preparada una rentadora amb la roba dins, però encendre-la des de la feina quan vegis que les teves plaques solars (també IoT) estan generant prou electricitat per a consum propi de la rentadora. Tot des del teu mòbil o navegador d’internet.

Pots encendre i parar dispositius connectats a endolls intel·ligents mentre estàs de vacances. Et permet controlar la temperatura de la teva llar o veure si tens totes les finestres tancades. Pots programar la cafetera perquè s’encengui i prepari el cafè a certes hores o activar l’aspirador perquè et faci una segona volta a la casa mentre tu estàs fent la compra. Tot això 40 anys enrere era ciència-ficció i avui és el pa de cada dia.

Curiós que tot això formi part del que avui s’entén per «Internet de les coses», però per a nosaltres siguin dispositius intel·ligents. Però la definició és encertada; són dispositius intel·ligents que a partir de certes instruccions humanes són capaços de funcionar sense més intervenció.

Ho tenim tot connectat a l'internet de les coses

Molts sectors estan avui en dia connectats amb sistemes IOT.

El IoT no només s’utilitza en dispositius personals o de casa. Aquest sistema de connexió s’utilitza en molts sectors diferents, i moltes vegades de formes no percebudes.

La meteorologia ha aprofitat el IoT estalviant-se els desplaçaments per a fer les lectures de les estacions. D’això ara s’ocupen els sensors que estan enllaçats amb internet i ho van comunicant al servidor. Ja no cal anar personalment a llegir-ne els resultats. Ho pot fer tothom des de qualsevol ordinador amb connexió a internet.

La medicina a adoptat aquesta nova tecnologia per a millorar diagnosis i tractaments a pacients. La IoMT és la utilitzada en dispositius mèdics; maquinària connectada per a l’emissió i recaptació de dades d’un pacient per a posterior estudi. Tenim dispositius que poden captar la glucosa en sang i emetre-ho directament al núvol, captadors de freqüència cardíaca o l’estudi i registre de comportament de símptomes del Parkinson. Quin progrés, veritat?

I com no, el futbol també fa anys que aplica l’IoT als partits amb una pilota intel·ligent que va transmitent els seus moviments en directe!! Qui ho hagués dit?

El IIOT – la internet de les coses industrial

Els progressos del sector industrial amb la IIoT són enormes. En enllaçar la teva fabricació i maquinària al IIoT analitzes dades a intervals de mil·lisegons, interconnectes la teva maquinària i n’analitzes els registres molt més àmpliament. Estem en un moment d’evolució, generant fàbriques intel·ligents pensades i analitzades al mínim detall.

Així doncs, amb la connexió a l’IIoT, tens al teu abast una informació molt valuosa que et permetrà perfeccionar i augmentar la producció amb menys feina.

A IntTec et podem ajudar a fer el pas i millorar la teva producció utilitzant aquesta nova tecnologia d’internet de les coses industrial amb el programari personalitzat que necessites.

Predicció precisa de manteniment i reparacions de la maquinària

La mateixa maquinària t’avisarà del seu estat, de petits detalls que un humà no pot detectar fins que és massa tard; modificacions en vibracions, temperatura o petits errors en el producte final. T’indicarà quan fer les aturades de manteniment perquè siguin tan rendibles com sigui possible i com estalviar-te aturades innecessàries a l’hora de muntar els recanvis.

La teva producció es converteix, com els dispositius d’ús privat, en maquinària intel·ligent capaç de comunicar-te el que necessita.

Reduir el temps des de la fabricació a la distribució al mercat

Amb la informació detallada obtinguda de les màquines pots fer un seguiment precís de què tarda el teu producte des del seu estat de matèria primera fins a la seva distribució. Seràs capaç de detectar petites interferències i zones de pèrdua de productivitat i posar-hi remei. Així tardaràs menys en produir i podràs treure més rendiment a la teva empresa.

Augmentar la personalització de la producció

De la mateixa manera, seràs capaç de personalitzar qualsevol aspecte de la teva producció ajustant els paràmetres de forma molt precisa. Similar a l’estratègia d’American Airlines, que varen reduir una oliva als plats servits a primera classe (els quals no es varen adonar de la retallada) per estalviar 40.000 dòlars a l’any a l’empresa, tu podràs ajustar al mínim detall el funcionament de la teva producció sense baixar la qualitat del teu producte final.

Fer seguiment dels actius dins les cadenes de producció

Amb el sistema RFID i la IoT podràs fer un seguiment de cada producte que tens dins de la teva cadena de producció. Saps tota la informació que en podràs extreure d’aquest petit canvi? Trobar en qualsevol moment cadascun dels teus productes i fer-ne el seguiment et donarà una visió de primera mà dels teus processos per poder analitzar-ne el funcionament i millorar-ne els paràmetres. Inclús seràs més precís a l’hora de trobar fallides i productes defectuosos.

Optimitzar l’administració de les instal·lacions

Com no? Amb tota la informació al palmell de la mà et serà molt més senzill administrar les teves instal·lacions! Tindràs molta més capacitat de reacció coneixent de primera mà les situacions; no a través de suposicions sinó amb informació verídica obtinguda directament de la maquinària i analitzada en segons a través de les capacitats d’internet. Una feina que et serà molt més fàcil i més clara podent-te concentrar en el que tens davant.

Reduir costs

Pel sol fet de millorar la producció – amb la mateixa inversió energètica i temporal, però incrementant-ne el rendiment – ja redueixes costs de producció. Però gràcies al IoT també pots optimitzar el cost d’energia i l’ús adequat de matèries primeres evitant el malbaratament i desaprofitament de components.

A més en optimitzar el funcionament de la teva maquinària podràs estalviar-te avaries costoses i aturades que et fan perdre guanys i producció.

IoT és una inversió de ràpida amortització.

Millorar la seguretat de l’espai de treball.

Sense necessitat de comprovar-ho físicament, IoT et pot detectar situacions crítiques de la maquinària que poden causar danys a tu i als teus treballadors. També t’avisarà si es crea una situació perillosa de fuga de productes (gas o líquids inflamables) i de sobreescalfament de maquinària.

IOT – el multiús en totes les situacions

Ara que has vist totes les funcions i millores que té IoT, no només en l’àmbit privat sinó també per a la teva producció, és difícil passar-ho per alt veritat?

És una inversió, però també és un pas a la innovació i millora de les teves instal·lacions, augmentant la teva competitivitat amb altres empreses i reduint-te tota mena de mals de caps i costos que potser ara t’estan evitant aconseguir la producció que t’agradaria tenir.

Vivim en una època d’innovació tecnològica molt ràpida i la IoT s’ha instal·lat per quedar-se.

Vols més informació? Posa't en contacte amb IntTec

També ens pots seguir a LinkedIn per a descobrir les novetats